Jak łączyć pokarmy? - Piekniejsze.pl

Jak łączyć pokarmy?

Jak łączyć pokarmy?
Jak łączyć pokarmy? fot. pixabay

Chcesz wiedzieć jak się zdrowo odżywiać? Nie wiesz, które grupy produktów możesz łączyć? Podpowiadamy Ci, których produktów nie należy ze sobą łączyć i jak przyrządzić smaczne a zarazem zdrowe dania.

Skrobia i kwas

Nie należy ich łączyć, ponieważ to połączenie hamuje wydzielanie ptialiny, odpowiedzialnej za proces trawienia skrobi, którą znajdziesz w produktach zbożowych takich jak pieczywo i płatki śniadaniowe. Aby uniknąć problemów z trawieniem, nie łącz produktów zbożowych z sokami czy jajkami i nie dodawaj do ryżu i makaronu octu ani białka.

Skrobia i białko

Jest to najgorsze z możliwych połączeń, a mimo to najbardziej popularne ? mięso z pieczywem i ziemniakami, hamburger z frytkami, jajka z pieczywem czy grzankami. Białko i skrobia nasiąkają w jamie ustnej zasadowym enzymem i kiedy tak strawiony pokarm dostaje się do żołądka, zostaje dalej poddawany działaniu enzymów trawiących skrobię, przez co białko pozostaje niestrawione i nieprzyswojone przez organizm.

Mięso i produkty zbożowe zawsze jedz osobno, w innym wypadku przyswoisz tylko skrobię, a energia z białka , potrzebna m.in. do budowania mięśni, pozostanie niewykorzystana.

Skrobia i cukier

Skrobię i cukier jedz osobno. Jeśli je połączysz, trawienie skrobi rozpocznie się dopiero w żołądku, co w rezultacie doprowadzi do fermentacji cukru. Możesz bez obaw łączyć skrobię i tłuszcze i zajadać się chlebem z masłem, jednak jeśli dodasz do tego dżem lub miód, przeszkodzisz trawieniu skrobi.

Białko i białko

Możesz spożywać podobne rodzaje pokarmów, jak np. mięso wołowe i jagnięce lub dwa rodzaje ryb ? nie różnią się tak bardzo, aby zakłócać trawienie w żołądku. Inaczej jest z innymi rodzajami białek. Na mleko najsilniejsze enzymy działają dopiero w ostatniej godzinie trawienia, na mięso w pierwszej, a na jaja gdzieś pomiędzy. Dlatego nie należy łączyć mięsa z mlekiem, jajami czy serem.

Białko i kwas

W trakcie jednego posiłku staraj się nie łączyć białek i kwasów, czyli nie pij do obiadu soku pomarańczowego i nie dodawaj octu do sałatki, ponieważ uniemożliwi to strawienie mięsa. Białka są poddawane trawieniu w środowisku kwaśnym. Jednak spożycie produktów kwaśnych razem z białkiem hamuje wydzielanie do żołądka kwasu solnego, który jest niezbędny do wydzielania pepsyny ? enzymu trawiącego białka.

Białko i tłuszcz

Tłuszcz znacząco i na długo obniża poziom kwasu solnego i pepsyny w żołądku. Konsekwencją jest opóźnienie w trawieniu białka spożytego razem z tłuszczem. To właśnie dlatego tłuste mięsa, takie jak boczek lub stek, zalegają w żołądku nawet kilka godzin po zjedzeniu. Unikaj łączenia białka z tłuszczem, a jeśli Ci się to zdarzy, jedz dużo surowych warzyw, które pomogą w trawieniu.

Białko i cukier

Nie spożywaj białka i cukru podczas jednego posiłku. Wszystkie cukry hamują wydzielanie soków żołądkowych, ponieważ ich trawienie rozpoczyna się dopiero w jelicie cienkim. Jeśli zaraz po obiedzie zjesz coś słodkiego, białko z mięsa nie zostanie przyswojone przez organizm, a cukier zanim ulegnie wchłonięciu w jelicie cienkim, utknie w żołądku, gdzie pod wpływem bakterii zacznie fermentować.

Mleko

W naszej kulturze mleko zaleca się picie co najmniej szklanki mleka dziennie, podczas gdy na Wschodzie czy w Afryce ludzie traktują je jako środek przeczyszczający. Po osiągnięciu dojrzałości organizm ludzki przestaje produkować enzym odpowiedzialny za trawienie mleka ? laktozę, co oznacza że dorośli nie potrzebują mleka do prawidłowego funkcjonowania. Pasteryzowane mleko niszczy naturalne enzymy i jest jeszcze bardziej ciężkostrawne niż mleko surowe. Wyłącz ze swojej diety pasteryzowane i homogenizowane mleko. Nigdy nie łącz mleka z innymi produktami.

Melony

Melony jedz same, bez dodatków. To świetne owoce, które szybko dostają się do jelita cienkiego, gdzie zostają wchłaniane i trawione. Jednak trawienie zachodzi w ten sposób tylko wtedy, gdy żołądek jest pusty. Jeśli połączysz go z innymi, wymagającymi trawienia potrawami, melon pozostanie w żołądku tak długo, dopóki te potrawy nie ulegną strawieniu, czego skutkiem może być fermentacja i problemy gastryczne.

Desery

Po większym posiłku nie należy spożywać słodkich deserów a nawet świeżych owoców, które niestrawione utkną w żołądku i ulegną fermentacji. Jeśli zamierzasz jeść słodycze i owoce, jedz je jako osobny posiłek. Zapobiegniesz ich fermentacji i problemom gastrycznym.

Staraj się przestrzegać tych reguł i unikać niezdrowych połączeń. Pamiętając o tych zasadach, zapewnisz sobie zdrową i zbilansowaną dietę.

Źródło: wieszjak.pl