Czy wafle ryżowe na diecie to dobry pomysł? - Piekniejsze.pl

Czy wafle ryżowe na diecie to dobry pomysł?

Czy wafle ryżowe na diecie to dobry pomysł?
Czy wafle ryżowe na diecie to dobry pomysł? fot. pixabay

Wafle ryżowe dla wielu to zamiennik tradycyjnego pieczywa, dla innych przekąska między posiłkami, a są też tacy, którzy stosują ją jako zdrową alternatywę dla chipsów i paluszków. Są promowane jako produkt dobry dla osób na diecie, lekkostrawny i niskokaloryczny, a więc doskonały dla tych, którzy dbają o linię i chcą pozbyć się kilku kilogramów.

Jeżeli liczysz kalorie, to…

…powinieneś wiedzieć, że wafle ryżowe mają ich naprawdę mało. Jeden wafel ryżowy ma zazwyczaj ok. 35 kcal, a więc z powodzeniem na drugie śniadanie można ich zjeść 3 lub 4, nawet ze zdrowymi dodatkami, jak owoce czy jogurt. 

Źródło minerałów i witamin

Wafle ryżowe wytwarzane są z naturalnego ryżu i tylko on, ewentualnie ziarna i przyprawy, powinny znaleźć się w ich składzie. W przypadku wafli dostępnych na kupiec.pl do ich produkcji wykorzystuje się całe ziarna brązowego ryżu z Włoch, a zatem przekąska dostarcza tych samych składników odżywczych, co te cenne dla naszego organizmu ziarna.

Przeczytaj też: Produkty z największą ilością witaminy E

Wafle są zatem źródłem żelaza, magnezu, witamin A i E, które wspomagają pracę mięśni, wpływają na metabolizm cholesterolu, sprzyjają detoksykacji szkodliwych substancji w wątrobie, korzystnie wpływają na układ nerwowy, wzmacniają układ odpornościowy… Pozytywnego oddziaływania tych składników na organizm człowieka jest naprawdę dużo.

Przeczytaj też:Produkty z największą ilością witaminy A

Błonnik na odchudzanie

W diecie nie powinno również zabraknąć błonnika, który również dostarczany jest przez wafle ryżowe. Obniża on stężenie surowicy, poprawiając gospodarkę węglowodanową, zwiększa uczucie sytości, wspomaga trawienie i pracę układu pokarmowego.

Przeczytaj też: Naturalne źródła błonnika. Jakie ma właściwości?

Wafle ryżowe doskonale sprawdzają się jako przekąska dodatkowo bogata w minerały, witaminy oraz błonnik. Nie należy jednak traktować ich jako alternatywy dla pełnoziarnistego pieczywa, ponieważ ten z kolei zaspokaja głód na dłużej.

Przeczytaj też:Jesienny doping dla skóry