Pojemniki próżniowe na żywność – jakie mają zalety? - Piekniejsze.pl

Pojemniki próżniowe na żywność – jakie mają zalety?

Pojemniki próżniowe na żywność – jakie mają zalety?

Odpowiednie przechowywanie to jeden z najskuteczniejszych sposobów na zapewnienie żywności świeżości i smaku. Złe zabezpieczenie produktów spożywczych przyczynia się do rozwoju bakterii, a tym samym powoduje szybsze psucie się pokarmów. Jedną z najlepszych metod na długie przechowywanie produktów spożywczych są pojemniki próżniowe, które wydłużają czas zdatności do spożycia nawet o 3-5 dni. Czym są pojemniki próżniowe i dlaczego warto się w nie zaopatrzyć?
Odpowiednie przechowywanie to jeden z najskuteczniejszych sposobów na zapewnienie żywności świeżości i smaku. Złe zabezpieczenie produktów spożywczych przyczynia się do rozwoju bakterii, a tym samym powoduje szybsze psucie się pokarmów. Jedną z najlepszych metod na długie przechowywanie produktów spożywczych są pojemniki próżniowe, które wydłużają czas zdatności do spożycia nawet o 3-5 dni. Czym są pojemniki próżniowe i dlaczego warto się w nie zaopatrzyć?

Zalety próżniowego przechowywania żywności

Próżniowe pojemniki na żywność mają wiele zalet, które sprawiają, że przechowywane w nich jedzenie dłużej zachowuje świeżość i nie traci walorów smakowych i zapachowy. Do atutów próżniowych opakowań na produkty spożywcze należą między innymi następujące fakty:

 

  • Produkty suche przechowywane w pojemnikach próżniowych nie chłoną wilgoci z powietrza, a tym samym nie twardnieją i nie sprawiają wrażenia nieświeżych. Próżniowe opakowania idealnie nadają się więc na przykład do przechowywania cukru.
  • Wilgotne produkty umieszczone w próżniowym pojemniku nie wysycha, ponieważ nie ma kontaktu z powietrzem. Danie dłużej zachowuje świeżość, a przede wszystkim swoje walory smakowe. Jedzenie nie staje się nieprzyjemnie suche ani twarde.
  • Bogate w tłuszcze pokarmy przechowywanie w warunkach próżniowych wolniej się psują, ponieważ to powietrze przyczynia się do powstawania zjełczałego smaku i zapachu.
  • Próżniowe pojemniki na żywność zabezpieczają pokarmy przed kontaktem z insektami.
  • Pokarmy można przechowywać dłużej bez ryzyka, że się zepsują, dzięki czemu mniej żywności się marnuje, a opłaty za jedzenie spadają.

Jak prawidłowo przechowywać żywność w opakowaniach próżniowych?

Jeśli próżniowe pojemniki na żywność mają wydłużyć czas przechowywania produktów spożywczych i sprawić, że te zachowają swój oryginalny smak, opakowania muszą być właściwie użytkowane.
Przede wszystkim wybierając pojemniki na jedzenie, należy zwrócić uwagę na ich jakość wykonania. Te powinny być solidne, a otwory przez które może wnikać powietrze, muszą być odpowiednio zabezpieczone – opakowania muszą być oznaczone jako próżniowe. Oprócz pojemników może przydać się także specjalna pompka, która pozwoli usunąć z opakowania powietrze i w stu procentach zabezpieczyć żywność.
Warto pamiętać także, że większość produktów, np. gotowe dania, mimo umieszczenia w pojemniku próżniowym należy przechowywać w lodówce. Choć powietrze zostało w większości usunięte, w opakowaniu nadal panuje wilgoć, która w końcu spowoduje zepsucie – tylko połączenie próżniowego opakowania z niską temperaturą pozwoli więc wydłużyć czas przechowywania do maksimum.